Δυσλεξία: δυσκολία ή προτέρημα;

12:35 π.μ. efimeridaki 0 Comments

07/03/2017
Η δυσλεξία είναι η πιο δημοφιλής από τις λεγόμενες μαθησιακές δυσκολίες, την οποία χαρακτηρίζουν συμπτώματα όπως δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή, στην ορθογραφία της γλώσσας, στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, στο συντονισμό, στην οργάνωση, στη διαδικασία πρόσληψης πληροφοριών, στις φωνολογικές δυσκολίες. Σε πολλές περιπτώσεις, η δυσλεξία φαίνεται να είναι κληρονομική μαθησιακή δυσκολία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (National Institute of Health in U.S.A.) περίπου 15% του πληθυσμού έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Η ίδια κατάσταση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, χώρες αλλά και σε όλα τα κοινωνικό – οικονομικά στρώματα. Η δυσλεξία ΔΕΝ είναι ασθένεια, αλλά μια διαφορετικότητα στη δομή του εγκεφάλου, η οποία χρειάζεται έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. Τα άτομα με δυσλεξία είναι χαρισματικά και πολύ παραγωγικά. Επίσης, σύμφωνα με καινούργιες μελέτες η νοημοσύνη δεν έχει σχέση με τη δυσλεξία.
Η δυσλεξία αν διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα παιδί όμως με δυσλεξία δε θα γίνει ένας ενήλικας χωρίς δυσλεξία, μπορεί όμως μέσω θεραπείας να αναπτύξει τέτοιους μηχανισμούς έτσι ώστε να μην του δημιουργηθούν προβλήματα στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.  

Διάσημες προσωπικότητες που έχοντας δυσλεξία αναδείχθηκαν  στον τομέα τους:

Λεονάρντο Νταβίντσι (ζωγράφος), Μπετόβεν (μουσικός), Μότσαρτ (μουσικός), Πάμπλο Πικάσο (ζωγράφος), Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (επιστήμονας), Γουόλτ Ντίσνεϋ (σκηνοθέτης, παραγωγός κα.), Τζον Κένεντι (πολιτικός), Τζον Λένον (μουσικός), Βενιαμίν Φραγκλίνος (επιστήμονας), Χανς Κρίστιαν Άντερσον (συγγραφέας), Άλμπερτ Αϊνστάιν (Επιστήμονας), Θωμάς Έντισον (Επιστήμονας), Τομ Κρουζ (Ηθοποιός).

"Όλοι είναι ιδιοφυΐες, αν όμως κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει ένα δέντρο, τότε θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι χαζό."
Albert Einstein

Ένας δάσκαλος έστειλε το ακόλουθο σημείωμα στη μητέρα ενός εξάχρονου αγοριού: "Είναι πολύ χαζός για να μάθει". Αυτό το αγόρι ήταν ο Thomas Edison.

Εργασία: Συντιχάκη Κ. & Στρατάκη Σ.
Σχολικό έτος: 2016-2017

0 σχόλια: