Το Αρκαλοχώρι και τα χωριά του

4:25 π.μ. efimeridaki 0 Comments

Γαζέπι Μήλος
Το Αρκαλοχώρι είναι κωμόπολη και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του καλλικρατικού δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των δήμων Θραψανού, Καστελλίου και Αρκαλοχωρίου, της επαρχίας Μονοφατσίου, στο νομό Ηρακλείου με 4.313 κατοίκους το 2011. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 395 μέτρων. Σήμερα έχει αξιόλογη υποδομή και ανάμεσα στα άλλα διαθέτει 2 Δημοτικά Σχολεία (είναι έδρα του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Γυμνάσιο, Λύκειο, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, τράπεζες και Κέντρο Υγείας. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με το εμπόριο. Παράγεται κυρίως λάδι, σταφίδα και δημητριακά. Παρουσιάζει μεγάλη εμπορική κίνηση. Στο Αρκαλοχώρι βρίσκεται αξιόλογη ιδιωτική συλλογή του γιατρού Στ. Κουτεντάκη, με έργα λαϊκής τέχνης.

Νιπιδιτός
Το Αρκαλοχώρι βρίσκεται στο 33ο χλμ του δρόμου Ηρακλείου - Βιάννου. Είναι μια μεγάλη κωμόπολη, που μάλλον έχει εξελιχθεί σε πόλη! Η ετυμολογία του ονόματος της κωμόπολης σχετίζεται με το "άρκαλος", ονομασία του ασβού στην Κρήτη, επειδή στην περιοχή υπάρχουν σπηλιές όπου ζουν "άρκαλοι". Πότε ακριβώς κτίστηκε η κωμόπολη δεν είναι γνωστό, αλλά υπήρχε σίγουρα κατά τη Βενετοκρατία. Στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, με ζωγραφιστή επιγραφή πάνω από τη μεσημβρινή πόρτα. Βορειοδυτικά από το Αρκαλοχώρι, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται ένα σημαντικό μινωικό σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα. Το σπήλαιο περιέχει κεραμική της προανακτορικής, παλαιοανακτορικής και νεοανακτορικής περιόδου καθώς και πάρα πολλά χάλκινα αντικείμενα, όπως: διπλούς πέλεκες, μακριά ξίφη και εγχειρίδια, "τάλαντα" χαλκού. Ένας χάλκινος διπλός πέλεκυς έχει χαραγμένη γραφή σε ιερογλυφικό σύστημα κι ένας άλλος έχει επιγραφή σε Γραμμική Α' γραφή. Βρέθηκαν ακόμα πολλοί χρυσοί διπλοί πέλεκες. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος λατρείας από την προανακτορική μέχρι και τη νεοανακτορική περίοδο. Η ύπαρξη τόσων χάλκινων αντικειμένων στο σπήλαιο σημαίνει ότι στην περιοχή υπήρχε ένα εργαστήρι χαλκοτεχνίας.
Ρουσσοχώρια
Το Δημοτικό διαμέρισμα Αρκαλοχωρίου απαρτίζεται από 7 συνολικά οικισμούς, μεταξύ των οποίων και η έδρα. Όταν το Αρκαλοχώρι ήταν κοινότητα, συμπεριλάμβανε και τους οικισμούς Αγία Σεμνή, Αλιτζανή, Ζίντα, Μιλλιαρήσι, Μουσούτα, Χουμέρι και Γάσι (το τελευταίο με 265 κατοίκους το 1961, σήμερα κομμάτι πια του Αρκαλοχωρίου). Το 2001 το διαμέρισμα είχε συνολικά 3.927 κατοίκους.

Οι άλλοι οικισμοί συνοδευόμενοι από τον πληθυσμό τους το 2001, είναι:
η Αγία Σεμνή, βρίσκεται στα νότια και 3,5 χλμ. από το Αρκαλοχώρι. Στον οικισμό βρίσκεται ένας μικρός ναός (της Αγίας Βαρβάρας) με πηγή. Το χωριό βομβαρδίστηκε   κατά τα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής.
Το Αρχοντικό, η Ζίντα το  Μιλλιαρήσι ή Μιλιαρίσι.
Αρχοντικό
Κατοικήθηκε από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Σήμερα, υπάρχουν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια του, τα οποία είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, του 14ου-16ου αιώνα, ο οποίος λειτουργούσε την περίοδο της Ενετοκρατίας, όπως φαίνεται από πηγές.
η Μουσούτα, στα 3 χιλιόμετρα μετά το Αρκαλοχώρι προς νότο, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και σε υψόμετρο 420 μέτρων. Αναφέρεται από το 14ο αιώνα και η ενετική της βρύση αναφέρεται από τον Gerola στον κατάλογο με τα ενετικά μνημεία της Κρήτης. Κοντά στην πλατεία βρίσκονται τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Στο παλιό λατομείο του ακατοίκητου σήμερα οικισμού Βιτσιλιά αποκαλύφθηκε νεολιθικό νεκροταφείο .Στη Μουσούτα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Πνεύματος.
το Χουμέρι.

Εργασία: Μπελενιώτης Γ. Μουρτζάκης Θ.
έτος:2016 -2017

0 σχόλια: