Το ζήτημα της μετανάστευσης

11:01 μ.μ. efimeridaki 0 Comments

07/03/2017
Η Μετανάστευση (immigration), τόσο κατά τις κοινωνικές επιστήμες όσο και κατά το Διεθνές Δίκαιο, είναι η μετακίνηση ανθρώπων σε μία χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί, ιδιαίτερα ως μόνιμοι κάτοικοι ή μελλοντικοί πολίτες της χώρας. 

Το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Η πολυπλοκότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα φαινόμενο εγγενές της ανθρώπινης εξέλιξης, της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αναφέρεται στη συστηματική παράνομη/παράτυπη είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1990 - 2011. Η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, δημιούργησε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα (με μετανάστες κυρίως από την Αλβανία,Βουλγαρία και Ρουμανία) διαμέσου των βόρειων συνόρων και στην συνέχεια προστέθηκαν μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της  Ασίας. Κατά τη δεκαετία 2000 - 2010, η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά από ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα περίπου το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε (Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017 έφτασαν στην Ελλάδα 691  μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Συνολικά, 2.876 άτομα έφτασαν στην Ευρώπη από τη θάλασσα αυτήν την περίοδο και συγκεκριμένα στην Ιταλία (2.185) και την Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους οι αφίξεις ανέρχονταν σε 23.664.

Ωστόσο, δραματική είναι η αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο, καθώς υπολογίζεται ότι 219 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 91 μετανάστες που χάθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016. 
Στο νούμερο που αφορά τη φετινή χρονιά ενδέχεται να προστεθούν ακόμα 200 θάνατοι, σύμφωνα με αναφορές που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες.

Εργασία: Κριτσωτάκης Γ. & Μαμλι Γ.
Σχολικό έτος:2016-17
Πηγές: πηγή1πηγή2πηγή3
Φωτογραφίες ; web

0 σχόλια: