Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

10:53 μ.μ. efimeridaki 0 Comments


«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Από το χθες στο σήμερα :

Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο ο Ηρακλής , γιος του Δία, πρότεινε τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους αφιέρωσε στον πατέρα του. Σ’ αυτούς τους αγώνες θα συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα και οι νικητές θα κέρδιζαν ως έπαθλο ένα στεφάνι αγριελιάς συν τη τιμή και τη δόξα όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. 
Η σημασία των Ολυμπιακών αγώνων ήταν τόσο μεγάλη που οι αρχαίοι γκρέμιζαν ένα κομμάτι από τα τείχη της πόλης τους για να το καλύψει ο νικητής με το στήθος του  σε περίπτωση πολέμου. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων γινόταν εκεχειρία δηλαδή σταματούσαν οι πόλεμοι για ένα διάστημα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Ολυμπιακοί όπως και σήμερα γινόντουσαν κάθε τέσσερα χρόνια και είχαν έδρα την αρχαία Ολυμπία στην οποία χτίστηκε ένα πελώριο στάδιο για τους αθλητές. Όλοι όσοι συμμετείχαν ήταν σκληραγωγημένοι και εκπαιδευμένοι κατάλληλα για να ξεπεράσουν όλες τις δοκιμασίες και να αναδειχτούν στην κορυφή. Τα αγωνίσματά τους ήταν: οι αγώνες δρόμου, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, το πένταθλο και οι αρματοδρομίες. Το πένταθλο αποτελούνταν από πέντε επί μέρους αθλήματα: τροχάδην, άλμα , πάλη , δισκοβολία και ακόντιο.  
Οι Ολυμπιακοί αγώνες σταμάτησαν το 393μ.Χ. και αναβίωσαν το 1896 με πρωτοβουλία του βαρόνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Αθήνα με χρυσό ολυμπιονίκη του πρώτου μαραθώνιου τον Σπύρο Λούη. Από τότε μέχρι σήμερα οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικό μέρος του κόσμου. Μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα ήταν το 2004 όπου η χώρα μας ήταν διοργανώτρια και κατέκτησε πολλά χρυσά μετάλλια. Σε κάθε τελετή έναρξής οι Έλληνες αθλητές είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στάδιο και κατά την τελετή λήξης ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Η ολυμπιακή φλόγα ξεκινάει από την Ολυμπία και καταλήγει στη διοργανώτρια χώρα. Ο ολυμπιακός ύμνος γράφτηκε απ’ τον Κωστή Παλαμά και ακούγεται σε κάθε τελετή έναρξης. Όσο για τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι, ήταν και θα είναι το όνειρο κάθε αθλητή. 

Εργασία: Κολιοραδάκη Π.
Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια "Επιστήμη και Ζωή","Η ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων"
Σχολικό Έτος: 2016 - 2017 

0 σχόλια: