Bullying: Γιατί σε εμένα;;;

1:44 π.μ. efimeridaki 0 Comments


21/03/2017
Τι είναι το Bullying (εκφοβισμός);

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.

Γιατί διαλέγουν να εκφοβίσουν εμένα;

Αν δέχεσαι τέτοια συμπεριφορά εκφοβισμού, χρειάζεται να γνωρίζεις ότι δεν φταις εσύ. Μπορεί να σου λένε άσχημα πράγματα για να σε πληγώσουν, π.χ. ότι είσαι άσχημος ή χαζός. Ή να χλευάζουν το παρουσιαστικό σου, τα μαλλιά σου, το φύλο σου, το χρώμα του δέρματός σου, το σώμα σου, τη φυλή σου, τη θρησκεία σου. Στην πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου, αλλά να είσαι περήφανος γιατί αυτά είναι που σε κάνουν ιδιαίτερο και μοναδικό στον κόσμο. Μην επιτρέπεις σ’ αυτά τα άτομα να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου, γιατί αυτό επιδιώκουν ώστε να αποκτήσουν εξουσία και έλεγχο πάνω σου.

Ο «παλαιστής»

Ο τύπος αυτός επιδιώκει με κάθε τρόπο την σωματική επαφή: Ρίχνει μπουνιές, σπρώχνει, στριμώχνει σε γωνίες. Και παρόλο που τέτοιοι τύποι παιδιών έχουν αρχίσει να εκλείπουν τα τελευταία χρόνια, δεν παύουν να τρομοκρατούν είτε τους μικρότερους είτε τους μικρόσωμους συνομήλικους συμμαθητές τους.

Αντιμετώπιση: Καθώς αυτός ο τύπος παιδιού έχει βασικό στόχο να χτυπήσει ή να βλάψει κάποιον σωματικά, το καλύτερο είναι το παιδί σας να τον αποφύγει εντελώς και να ενημερώσει άμεσα τον δάσκαλο ή καθηγητή του για τις απειλές που δέχεται.

Ο παρατηρητής

Συχνά το καθεαυτό πρόβλημα δεν είναι το bullying αλλά η παθητική στάση σε αυτό. Το να παρατηρεί ένα παιδί περιστατικά σχολικής βίας και να μην λέει τίποτα μπορεί να είναι εξίσου κακό, τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη. Έρευνες συνδέουν, μάλιστα, την παθητική στάση σε περιστατικά σχολικής βίας με αυτοκτονικές τάσεις. Τα παιδιά που απλά παρατηρούν τον θύτη να βλάπτει τους άλλους και δεν κάνουν τίποτα γι'αυτό συνήθως έχουν αυτή την στάση επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατευτούν ή επειδή φοβούνται ότι έτσι θα στρέψουν τον θύτη εναντίον τους.

Αντιμετώπιση: Πείτε στο παιδί σας, αν πέσει θύμα σχολικής βίας, να καλέσει από μόνο του τα παιδιά-παρατηρητές να πάρουν θέση και να το υπερασπιστούν. Ενημερώστε, επίσης, το παιδί σας ότι αν τυχόν βρεθεί ενώπιον περιστατικού σχολικής βίας, χωρίς να είναι το θύμα, να επέμβει αμέσως για να υπερασπιστεί το θύμα ή να καλέσει άμεσα κάποιον δάσκαλο ή καθηγητή.

Ο bully του διαδικτύου

Η εξάπλωση των social media δημιούργησε ένα νέο κύμα επιθέσεων μέσω διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι το 25% μαθητών που χρησιμοποιεί Facebook, Twitter ή Instagram έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα bullying και το ποσοστό κάθε χρόνο αυξάνεται.

Αντιμετώπιση: Το cyberbullying είναι σχεδόν αναπόφευκτο δεδομένου του ότι όλα τα παιδιά έχουν σήμερα πρόσβαση στο ίντερνετ. Παράλληλα, βέβαια, γίνονται πλέον καμπάνιες εναντίον του cyberbullying, ωστόσο το καλύτερο που έχει να κάνει ένα παιδί για να προστατευτεί είναι να κρατά όσο πιο κλειστό γίνεται το προφίλ του στα social media και να μην δημοσιοποιεί πολλές και σημαντικές προσωπικές του πληροφορίες.

Ο αθυρόστομος

Το παιδί αυτό θα εμφανιστεί κατά πρόσωπο και θα εκτοξεύσει λεκτικές επιθέσεις και βρισιές, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση και συχνά εξευτελίζοντας τα θύματά του. Το να μιλούν άσχημα τα παιδιά μεταξύ τους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, από μικρές μάλιστα ηλικίες. Το πρόβλημα ξεκινά, όμως, αν το παιδί-θύμα τραυματίζεται σοβαρά ψυχικά από τις επιθέσεις αυτές.

Αντιμετώπιση: Οι ψυχολόγοι λένε πως ο πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί το παιδί σας τις ωμές προσβολές και τα υποτιμητικά σχόλια κάποιου συμμαθητή είναι αγνοώντας τα εντελώς. Καθώς οι αντιδράσεις είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν, με το να μην αντιδράσει το παιδί και να αφήσει την προσβολή να «πέσει κάτω» δεν δίνει «πάτημα» στον bully να συνεχίσει, γιατί βλέπει πως η επίθεσή του υπήρξε άκαρπη.

Ο «αρχηγός» της αγέλης

Κάποιοι bullies δεν έχουν αυτοσκοπό να τρομοκρατήσουν τους «αδύναμους» συμμαθητές τους, παρά το κάνουν για να «πατήσουν» σε αυτούς προκειμένου να πείσουν τους πάντες ότι αυτοί είναι οι αρχηγοί. Σκοπός τους είναι, δηλαδή, να κάνουν όλους τους άλλους να φοβόνται, για να τους σέβονται και να τους υπηρετούν.

Αντιμετώπιση: Πείτε στο παιδί σας να μην απαντήσει και αντιδράσει σε όποια προσπάθεια κι αν κάνει ο επίδοξος «αρχηγός» να του επιτεθεί. Με τον τρόπο αυτόν θα του δείξει ότι δεν τον υπολογίζει και θα του κόψει τον δρόμο προς την... αρχηγία!

Εργασία: Στιβακτάκη Τ.
Σχολικό έτος: 2016-2017
           www.mama365.gr




0 σχόλια: