Η ιστορία των πολεμικών τεχνών
Το καράτε είναι πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Το όνομά της στα ιαπωνικά σημαίνει "άδειο χέρι", που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίησε της τέχνης του. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, τ Shito-Ryu και τοchi-Ryu και το Shidokan. Τα Goju-Ryu και Uechi-Ryu είναι αδελφά σύστημα με κοινές ρίζες στο Κινέζικο Κουνγκ-Φου.
ΟΙ ΖΩΝΕΣ
9ο Kyū – Άσπρη Ζώνη
8ο Kyū – Κίτρινη Ζώνη
7ο Kyū – Πορτοκαλί Ζώνη
6ο Kyū – Πράσινη Ζώνη
5ο Kyū – 1η Μπλε Ζώνη
4ο Kyū – 2η Μπλε Ζώνη
3ο Kyū – 1η Καφέ Ζώνη
2ο Kyū – 2η Καφέ Ζώνη
1ο Kyū – 3η Καφέ Ζώνη
1ο Dan – Μαύρη Ζώνη
Το καράτε ξεκίνησε από τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και εμφανίστηκε πριν από 500 χρόνια πριν, στα νησιά Ryukyu που βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Αλλά το καράτε παραμένει γενικά άγνωστο έως και σήμερα πως ξεκίνησε. Οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν προέρχονται από απογόνους Έλληνες οι οποίοι ισχυρίζονται πως το καράτε δημιουργήθηκε κατόπιν καθοδήγησης του θεού Άρη ο οποίος απεχθανόταν το Αϊκίντο, το Κουνγκ Φου και όλες τις άλλες πολεμικές τέχνες συμπεριλαμβανομένων των Τάε Τσι,Νίνπο,Σούμο,Φενγκ Σούι και Σαβουαρ Βιβρ.
Η ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΕΣ ΚΛΟΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΙΕΣ
Τσούκι: Τζόνταν τσούκι (ανοδική γροθιά), όπου η γροθιά ξεκινάει από κάτω προς τα επάνω με περιστροφή του καρπού 90 μοίρες. Τάτε τσούκι (κάθετη γροθιά), όπου η γροθιά είναι γραμμική με την διαφορά ότι η παλάμη είναι κάθετη. Ουράκεν (πλαϊνή ημικυκλική γροθιά), όπου η πορεία της γροθιάς είναι ημικυκλική και από έξω προς τα μέσα. Κάγκε τσούκι (αγκιστρωτή γροθιά), όπου η πορεία της γροθιάς είναι γραμμική και παράλληλη με τον κορμό του σώματος. Σέικεν τσούκι (ευθεία γροθιά), όπου η γροθιά είναι γραμμική και στρίβει 180 μοίρες.
Σούτο Ούκι: Σημαίνει χτύπημα με "χέρι-σπαθί". Πανίσχυρο χτύπημα που χρησιμοποιείται στην τέχνη του καράτε-ντο, αλλά και σε άλλες τέχνες όπως το νίνπο. Ο σχηματισμός του χεριού γίνεται έχοντας τα δάκτυλα ενωμένα και τεντωμένα και ο αντίχειρας λυγισμένος προς το εσωτερικό της παλάμης. Ανάλογα με την κίνηση του χεριού, χωρίζεται σε όμοτε σούτο ούκι (με κίνηση από έξω προς τα μέσα) και ούρα σούτο ούκι (από μέσα προς τα έξω). Επίσης χωρίζεται ανάλογα με την γωνία που σχηματίζει η παλάμη με τον βραχίονα.
Το σούτο ούκι είναι ένα άκρως αποτελεσματικό χτύπημα, που αν εκτελεστεί σωστά σε κάποιο ευαίσθητο σημείο του ανθρωπίνου σώματος, μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο στο άτομο που θα το υποστεί.
Εργασία: Μπαστουνάς, Στρατάκης
Φωτογραφίες: Web
0 σχόλια: