Άποψη: Τα 5 σημαντικότερα προβλήματα των νέων

1:26 π.μ. efimeridaki 0 Comments


08/03/2017
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προβλήματα των νέων στην σημερινή εποχή είναι η αυξημένη απομόνωση, οι διαλυμένες οικογένειες, οι ουσίες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η πίεση για σεξ (SEX) και ο σχολικός εκφοβισμός (bulling). Τα 5 παραπάνω θέματα είναι ίσως τα ποιο συνηθισμένα  και τα ποιο σοβαρά προβλήματα των νέων.

Αρχικά, οι νέοι είναι προσκολλημένοι με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έτσι ώστε να παραμένουν απομονωμένοι από τους ανθρώπους γύρω τους. Κάποια άτομα αυτών των ηλικιών ασχολούνται περισσότερο με την τεχνολογία για να  επικοινωνούν με φίλους τους που μπορεί να τους έχουν χάσει ή τους χωρίζει η απόσταση... Για αυτό το λόγο αναγκάζονται να περάσουν περισσότερη ώρα στο διαδίκτυο.

    Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους και το οποίο είναι πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι διαλυμένες οικογένειεςΠολλοί γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συμβίωσης με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να χωρίσουν. Έτσι  τα νεαρά παιδιά τους υποχρεώνονται να ζήσουν με την φροντίδα μόνο του ενός από των δύο γονέων και ποιο συχνά της μητέρας όμως και η παρουσία του ενός γονέα είναι ελλιπείς εφόσον οι περισσότεροι γονείς εργάζονται. Αυτό κάνει το παιδί να νιώθει παραμελημένο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του.

Οι ουσίες, το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι φορείς πίεσης της καθημερινότητας. Κάποια παιδιά πολλές φορές αρχίζουν το κάπνισμα γιατί πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος να δείξουν ανώτεροι ή για τον λόγο ότι έχουν "πολλά" προβλήματα το ίδιο και το αλκοόλ και οι ουσίες. Τις περισσότερες φορές κάποια άτομα παραπλανούν κάποια άλλα σπρώχνοντάς σε λάθος κατεύθυνση, για αυτό τον λόγο αρχίζουν αυτές τις κακές συνήθειες.

    Σύμφωνα με το zougla.gr "για πολλούς νέους η εφηβεία είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία, μετά από μια σειρά έντονων εμπειριών που περιλαμβάνουν ξέφρενα πάρτι και ολονύκτιες ομαδικές μελέτες, καταλήγουν στην πρώτη τους σοβαρή ρομαντική σχέση. Όμως αυτές σεξουαλικές εμπειρίες αφήνουν συχνά τους νέους μετανιωμένους με ένα αίσθημα θλίψης και κενού. Μελέτες απέδειξαν ότι τουλάχιστον το 40% των νέων μετά από το σεξ μιας βραδιάς μετανιώνουν για την πράξη τους και νιώθουν λύπη".

Ένα πολύ τραγικό φαινόμενο είναι ο εκφοβισμός ή αλλιώς bulling  στα σχολεία επηρεάζει την ψυχολογία πολλών παιδιών για τον λόγο του ότι πολλές φορές τα κοροϊδεύουν γιατί μπορεί να μην είναι όμορφα, αδύνατα, ψηλά και εκείνα επειδή μπορεί να μην έχουν αυτοπεποίθηση τους πιστεύουν. Υπάρχουν πολλές μορφές bulling (π.χ. σωματικός, λεκτικός, ηλεκτρονικός). Τα παιδιά πληγώνονται επειδή τις περισσότερες φορές τα δεν ανοίγονται στους γονείς και γενικά στους γύρο τους με αποτέλεσμα αυτοί να μην γνωρίζουν για τα προβλήματα που εκείνα αντιμετωπίζουν και να μην μπορούν να τα βοηθήσουν.
                                                                                                            
Άρθρο: Παπουτσιδάκη Κ.Γ., Παπουτσιδάκη Κ.Μ. με πληροφορίες από: 
http://www.zougla.gr/sexuality/article/i-nei-ke-i-koultoura-tou-efkeriakou-seks
Σχολικό έτος: 2016 - 2017

0 σχόλια: